Tartalomjegyzék

Kakukkparaziták

Szürke légykapótirannusz fészekalja a barnafejű gulyajáró egy becsempészett tojásával A fészekparazita életmódot kakukkparaziták fajok számára rendkívül fontos, hogy a gazdamadár ne vegye észre, hogy fészkébe idegen tojás került, illetve ha netán észre is veszi, ne tudja megkülönböztetni az idegen tojást a sajátjaitól.

kakukkparaziták

kakukkparaziták

Ennek érdekében az egyes fészekparazita kakukkparaziták többnyire viszonylag kevés gazdafaja van, és az általuk rakott tojások méretben és mintázatban is hasonlóak a kakukkparaziták jellemző tojásformájához. További sajátossága a fészekparazita fajoknak, hogy többségük fiókája gyorsabban és nagyobb méretűre nő, mint a gazdamadár fiókái nem ritkán már a kikeléssel is megelőzi a fészek többi lakójátezzel arra késztetve a szülőállatokat, hogy neki adják a legtöbb táplálékot, hiszen a kakukkparaziták ő látszik a legéletképesebb egyednek.

kakukkparaziták

Emiatt a gazdamadár fiókái lassabban, nehezebben fejlődnek, és elég gyakori, hogy a gyorsabb növekedésű fészekparazita fióka ki is lökdösi őket a fészekből, hogy több helye legyen a fészekben, illetve ne legyenek vetélytársai. Ha már a fészekparazita fióka kikelt, akkor a szülőmadarak rendszerint nem ismerik fel, hogy teljesen más kinézetű fiókát táplálnak, mint saját utódaik, hanem kakukkparaziták hordják a táplálékot a parazita fiókának, amely közvetlenül a kirepülés előtt, egyes esetekben akár már többször akkora is lehet, mint nevelőszülei például ökörszem által nevelt kakukkfióka kakukkparaziták.

Látni már kevesebben látják, pontosabban kevesebben ismerik fel, megjelenése és színezete ugyanis könnyen összetéveszthetővé teszi a karvallyal. Mit is tesz valójában a kakukk? Csakhogy ez kakukkparaziták olyan könnyű, mert a kakukk sokszor nem tud ráülni a hozzá képest kakukkparaziták fészekre, ilyenkor a közelben a talajra tojja tojását, majd azt a csőrében viszi a kiszemelt fészekhez.

Ebből az egyedfejlődési stratégiából kakukkparaziták, hogy a fészekparazita madárfajok zöme egy parazitált fészekbe csak egy tojást rak, hiszen máskülönben az egyazon fészekben együtt nevelkedő parazita fiókáknak egymással kellene rivalizálniuk a táplálékért, és egymás túlélési esélyeit csökkentenék. Típusai[ szerkesztés ] A kerceréce tojói gyakran rakják le tojásaik egy részét más tojók fészkébe.

Kakukkdal - ultraviolet

A kakukkparaziták vagy obligát fészekparazitizmus mellett — ez azokra a madárfajokra jellemző, amelyek sosem raknak fészket és minden esetben idegen madarakkal keltetik ki, illetve neveltetik fel az utódaikat — létezik kakukkparaziták fészekparazitizmus is.

Ez esetben a parazita faj egyedei saját maguk is foglalkoznak utódneveléssel, de ha éppen alkalom kínálkozik arra, hogy egy-két tojásukat idegen fészekbe csempésszék, és ezáltal a költés és az utódnevelés kakukkparaziták másokra hárítsák, akkor készséggel élnek a lehetőséggel. Ez utóbbi szaporodási stratégia azt az előnyt is magában hordozza, hogy az egyed által nevelt kakukkparaziták netán bekövetkező pusztulása esetén is marad némi esély néhány saját kakukkparaziták állományú fióka felnevelkedésére.

kakukkparaziták

Cserregő nádiposzáta kakukkfiókát etet A fészekparazitizmus legjellemzőbb képviselői a kakukkfélékamelyek közül Magyarországon is gyakori faj a kakukk ; [2] utóbbinak jellemző gazdamadarai egyes bokorlakó kakukkparaziták vagy nádi énekesmadarak, mint kakukkparaziták a vörösbegynádirigó vagy éppen az ökörszem. Általában költésparaziták a vidafélék és a csirögefélékilletve a mézkalauzfélék jó kakukkparaziták faja is, a fakultatív költésparazitizmusra pedig a récefélék közt találni jellegzetes példákat.

Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!

Ismert a költésparazitizmushoz hasonló életmód a rovarok körében például a darázsméheknél vagy a hangyaboglárkáknál és egyes halfajok között is, mint például a dominóharcsa Synodontis multipunctatus esetében.